Zoek
Sluit dit zoekvak.

Emotionele beelden van een uitgehongerde ijsbeer die zichzelf meesleept.

Toen fotograaf Paul Nicklen en filmmakers van de dierenbeschermingsgroep Sea Legacy op het Canadese Baffineiland aankwamen zagen ze een hartverscheurend tafereel. Een uitgehongerde ijsbeer die nauwelijks meer in leven was sleepte zich voort, bericht National Geographic.

“We stonden daar te huilen – met tranen over de wangen filmden we”, zei Paul.

De beelden zijn aangrijpend. De ijsbeer is op zoek naar iets om te eten, wat dan ook, als het maar eetbaar is. Hij is broodmager en sleept zijn achterpoot mee.

Omdat temperaturen globaal stijgen en poolijs smelt hebben ijsberen geen toegang meer tot hun voornaamste voedselbron, zeehonden. De ijsbeer in de onderstaande beelden is uit bittere noodzaak naar een vissersdorp gegaan om daar tussen afval naar voedsel te zoeken.

Nadat Paul de beelden op sociale media plaatste vroegen sommige mensen zich af waarom hij niet ingreep.

“Natuurlijk dacht ik daaraan”, vertelde hij, “Maar ik heb geen verdovingsgeweer of 200 kilo zeehondenvlees bij me.”

Daar komt ook nog eens bij dat het voeden van ijsberen verboden is in Canada en het uiteindelijk alleen maar zijn lijden zou verlengen.

Paul deelde de beelden omdat hij mensen de gevolgen van de opwarming van de aarde wil laten zien: “Als wetenschappers zeggen dat ijsberen aan het uitsterven zijn, wil ik dat mensen beseffen hoe dat eruit ziet. IJsberen gaan uithongeren. Zo ziet een uitgehongerde beer eruit.”

Het zijn hartbrekende en bedroevende beelden, vooral omdat dit nu de realiteit is en helaas veel vaker gaat voorkomen. Deel dit bericht om de ernstige gevolgen van het opwarmen van de aarde te laten zien.