Search
Close this search box.

Eet gezonder: 6 groenten die je nooit rauw mag eten

Een 100% rauw dieet betekent alleen ongekookt en bij voorkeur biologisch voedsel eten.

Het eten van rauw voedsel wordt tegenwoordig populair en er is geen probleem mee – hoe meer groenten je eet, hoe beter, toch?

Maar de waarheid is dat niet alle groenten het beste rauw zijn … Sommige zijn gevaarlijk om ongekookt te eten en anderen zijn veel voedzamer als ze worden gebakken, gekookt of geroosterd.

Hier zijn zes groenten die je moet koken voordat je gaat eten:

1. Broccoli
Broccoli, spruitjes, bloemkool en andere leden van de koolfamilie kunnen door de meeste mensen rauw worden gegeten. Maar sommige mensen ervaren problemen.

Broccoli bevat een samengestelde suiker, raffinose genaamd. Het wordt niet door het lichaam opgenomen en wordt in plaats daarvan afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Het gevolg is dat je je opgeblazen voelt en slecht ruikend gas passeert.

Om deze groenten gemakkelijker op de maag te maken, doe ze in de oven. Ze zullen ook gemakkelijker te kauwen en gemakkelijker te verteren zijn!

2. Aubergines
Aubergines bevatten een samenstelling genaamd solanine, die de opname van calcium kan verminderen en het maag-darmkanaal kan irriteren.

Te veel kan maagpijn, diarree en andere symptomen veroorzaken, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Als je rauwe aubergine eet en een van deze symptomen ervaart, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen.

Het koken van aubergines neutraliseert de solanine.

3. Rabarber
Je hebt misschien gehoord dat rabarber giftig kan zijn als het rauw is.

Maar het zijn eigenlijk alleen de bladeren die je moet vermijden. Ze bevatten een hoog niveau van een gif dat bekendstaat als oxaalzuur, wat gevaarlijk kan zijn. Dus eet er niet te veel van!

4. Aardappelen
Rauwe aardappelen zijn meestal niet giftig, maar als ze onrijp zijn en lange tijd aan licht zijn blootgesteld, kunnen ze gevaarlijke hoeveelheden solanine bevatten – zelfs in een halve aardappel.

Je zult weten dat een aardappel slecht is als hij groen begint te worden. Eet het niet, anders riskeer je braken, diarree, hoofdpijn of, in het ergste geval, verlamming van het centrale zenuwstelsel.

5. Rode kidneybonen
Als je rauwe kidneybonen direct uit de plant eet, zullen ze niet alleen verschrikkelijk smaken, maar je zult ook last hebben van misselijkheid, braken, krampen en een maagklachten.

Dat komt omdat ze een natuurlijk voorkomend gif bevatten dat lectine wordt genoemd. Om veilig te zijn, laat de bonen ten minste vijf uur in water weken voordat ze worden gekookt!

6. Tomaten
Je lichaam kan meer lycopeen opnemen van gekookte tomaten, volgens een onderzoek van de Cornell University, waar het vermogen van het lichaam om lycopeen te absorberen werd gemeten bij verschillende temperaturen.

Tomaten werden gedurende twee minuten, 15 minuten en 30 minuten verwarmd. Het niveau van voedingsstoffen nam geleidelijk toe naarmate ze langer werden gekookt.

Lycopene is bewezen om kanker en hartkwalen te helpen voorkomen – dus waarom zou je niet het meeste halen uit de tomaten die je eet en sauzen of soepen maken?

Ik heb altijd gedacht dat alle rauwe groenten veilig en voedzaam zijn. Hoe verkeerd zat ik! Druk op de knop DELEN om je vrienden een beter idee te geven van welke groenten ze niet rauw mogen eten!
[fblike]