Search
Close this search box.

Een simpele truc die iedereen zou moeten weten: doe dit als je een teek op je lichaam vindt

Nu het zomer- en hoogseizoen is voor teken, is het belangrijk om jezelf en je gezin te beschermen tegen tekenbeten, die helaas net zo goed deel uitmaken van de zomer als picknicken, wandelen en zwemmen tegenwoordig.

Maar hoe voorbereid je ook bent, je kunt nooit 100% zeker weten dat je veilig bent. Dat gezegd hebbende, hebben we enkele tips om de kans dat jij of een geliefde wordt gebeten te minimaliseren en we hebben ook de beste manier om een ​​teek te verwijderen als je dat wel bent.

Lees ze hieronder en voel je vrij om dit artikel te delen met je vrienden, zodat ze ook zijn voorbereid. Geloof me, niemand wil “tekenbeten” op Google zoeken nadat ze al een teek onder hun huid hebben gekregen!

Hoe jezelf te beschermen tegen teken
Zoals we al eerder hebben gezegd, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen voordat je in de zomer naar buiten gaat.

Om jezelf het beste te beschermen, draag je een shirt met lange mouwen en een lange broek en overweeg het dragen van donkere kleding, die minder teken aantrekt. Loop niet door hoog gras, vooral als het vochtig is, en controleer jezelf en je kinderen altijd op teken nadat je buiten bent geweest.

Maar als je een teek vindt, wat moet je dan doen?

Teken verwijderen
1. Over het algemeen worden teken aangetrokken door warme gebieden – zoals in het haar, onder de armen, achter de oren of in het kruis. Volgens Kid’s Health hebben kinderen vaak teken op het bovenste deel van hun lichaam.

2. Is het een teek? Relax – nu is het tijd om te proberen er zo snel mogelijk vanaf te komen. Het risico op infectie neemt toe naarmate de teek er langer is. De ziekte van Lyme wordt bijvoorbeeld meestal niet overgedragen tijdens de eerste paar uur na een tekenbeet. Dus hoe eerder je de teek verwijdert, hoe minder kans op infectie!

3. Neem een ​​pincet of een verwijderingshulpmiddel (vaak te vinden bij de apotheek). Omdat teken met hun kleine kaken in de huid bijten, is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk bij de huid te houden. Trek dan langzaam recht omhoog met een vaste hand.

4. Als je klaar bent, was de wond dan met zeep en water of desinfecteermiddel. Was dan je handen grondig met zeep en warm water.

5. Nu is het tijd om de teek te doden zodat het niemand anders kan schaden. Je kunt het door het toilet spoelen of het verbranden. Of je kunt de teek in een ritssluitingszak bewaren, dus als je ziek wordt, kun je artsen laten onderzoeken om te zien of het een gevaarlijke ziekte heeft.

6. Pas op voor symptomen. Enkele veel voorkomende voor door teken overgedragen encefalitis (TBE) en de ziekte van Lyme zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en koorts. Een ander symptoom van de ziekte van Lyme is een uitslag die na drie tot veertien dagen optreedt.

Hoe NIET een teek te verwijderen
Er zijn ook enkele dingen die je niet moet doen als je een teek verwijdert:

1. Knijp het lichaam van de teek niet samen terwijl je het verwijdert. Je kunt ervoor zorgen dat er vloeistof uitloopt en de wond infecteert.

2. Het idee dat het beter is om een ​​pincet te draaien tijdens het verwijderen van een teek is een mythe, volgens het Center for Disease Control in de Verenigde Staten. Trek de teek recht omhoog; anders kun je de teek uit elkaar trekken en een deel ervan achterlaten in de wond.

3. Bedek de teek niet in vaseline of probeer deze te verdrinken voordat je hem verwijdert, schrijft de CDC.

4. Verbrand nooit een teek, bedek het met nagellak of probeer het te verdrinken in alcohol. Zoals hierboven vermeld, is een pincet alles wat je nodig hebt.

Nu het hoogseizoen is, is het extra belangrijk om te weten hoe teken correct te verwijderen voor het geval je gebeten wordt.

Laten we deze informatie op Facebook delen, zodat iedereen dit advies volgt deze zomer. Je vrienden zullen je later bedanken!
[fblike]