Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een bron van frustratie: meer dan 20 procent schreeuwt wel eens tegen navigatie

Welke bestuurder kent het niet? Zit je midden op de weg, vertelt het navigatiesysteem dat je om moet keren. Een recent onderzoek toont aan dat meer dan 20 procent van de mensen regelmatig tegen hun navigatiesysteem schreeuwt.

De verhuurmaatschappij Europcar liet een onderzoek doen en hieruit bleek dat meer dan 20 procent van alle automobilisten tegen zijn navigatiesysteem schreeuwt. Dat is niet zo verbazend, want het onderzoek geeft ook aan dat precies 20 procent weleens naar een veld, rivier of doodlopende weg is gestuurd.

De reden dat we dit doen is, volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen, omdat we het apparaat als mens zien, vertelde hij aan Editie NL. We vormen een band en de machine voelt als een mens aan. En dan, net zoals we bijwijlen met andere mensen doen, verliezen we ons geduld met het navigatiesysteem.

Ook stofzuigers moeten eraan geloven
Schreeuwen tegen apparaten is niets nieuws. Uit een onderzoek van ComputerCareCenter blijkt dat maar liefst 41 procent van alle Nederlanders weleens schreeuwt of praat tegen een apparaat. Een geliefd slachtoffer zijn laptops en computers, ruim een kwart van de gebruikers reageren zich hier regelmatig op af. Het onderzoek laat zien dat zelfs stofzuigers niet veilig zijn, 11 % van de ondervraagden gaf aan soms hun frustratie te botvieren op stofzuigers.

Ongetwijfeld zijn we begonnen met praten en schreeuwen tegen apparaten op het moment dat deze hun intrede deden. Tegen beter weten in, want de gevoelens zijn niet wederzijds, hebben we toch vaak een soort van relatie met apparaten.

Deze haat-liefdeverhouding met onze apparaten is moeilijk te verklaren. Schreeuwen helpt natuurlijk niets op te lossen, maar de frustratie ben je lekker kwijt. Komt dit je bekend voor?
[fblike]