Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dochter filmt het emotionele moment waarop haar moeder met dementie haar herkent

Dementie is een vreselijke ziekte. Het beïnvloedt het geheugen, denken, gedrag en uiteindelijk de mogelijkheid om ook maar de simpelste acties uit te voeren. Er komt een moment waarop patiënten hun geliefden niet langer herkennen.

Soms zijn er echter wel momenten van helderheid. MJ en haar zus LouAnn uit Maine weten dat goed.

De twee zussen brengen graag tijd door met hun moeder, Carmen, die aan dementie lijdt.

Helaas wordt de ziekte van dag tot dag erger en de vrouw herkent niet langer haar dochters. De momenten van helderheid zijn zeldzaam.

Op een dag bracht MJ haar moeder naar het strand. Op een gegeven moment stopte de dochter de auto om het uitzicht te bewonderen.

Het begon allemaal met een eenvoudig gesprek (in gebarentaal, omdat Carmen doof is geboren) over gemeenschappelijke vrienden. Wanneer Carmen MJ vraagt wie haar moeder is, helpt ze haar geduldig met het goede antwoord.

„Ben ik van jou bevallen?” vraagt Carmen vol ongeloof. Dan is het ineens alsof haar geheugen weer terugkomt.

Als Carmen beseft dat MJ haar dochter is, heeft ze een hele lieve reactie. Het is geen toeval dat de video viraal is gegaan en miljoenen internetgebruikers over de hele wereld heeft ontroerd.

„Dementie kan mooi zijn,” schreef MJ bij de video die ze poste op Facebook. „Gisteren nam ik mijn moeder mee voor een ritje naar het strand. Haar weghalen uit haar omgeving (mijn huis, waar ze woont) kan voor verwarring zorgen. Maar binnen deze verwarring er kunnen prachtige en lieve kleine verrassingen gebeuren.”

Wat een geluk dat MJ de video deelde met de wereld. Het moment waarop Carmen haar herkent, is gewoon geweldig!

https://www.facebook.com/msmjg6/videos/10157163311237472/