Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dierenverzorger weigert om chimpansee te redden die aan het verdrinken is. Dan doet een chauffeur iets wat niemand durft.

Wat ik eerst en vooral wil zeggen voor het volgende verhaal te vertellen, is dat ik het verkeerd vind dat dieren worden opgesloten in de zoo voor menselijk entertainment en amusement.

Wilde dieren zoals chimpansees bijvoorbeeld, die horen thuis in het wild. Dat is hun habitat, en niet in een dierentuin waar ze gedwongen worden om te bewegen in kleine, afgebakende gebieden. Natuurlijk doen dierentuinen ook goede dingen zoals bedreigde dieren beschermen, hen een degelijk leven bieden en ervoor zorgen dat dieren die voordien mishandeld werden verzorging krijgen en kunnen herstellen.

In dit verhaal negeert een ware dierenheld straal alle waarschuwingen en springt hij in een chimpansee territorium in een zoo. Hij moest in het water springen om een verdrinkende chimpansee te redden.

De beelden circuleren al jaren op internet en hebben miljoenen mensen van over de hele wereld ontroerd. Niet onbegrijpelijk.

In 1990 viel chimpansee Jo-Jo in een kunstmatig aangelegd meer in de zoo van Detroit nadat hij werd achterna gezeten door een agressievere chimpansee. Deze dieren kunnen in feite niet zwemmen dus was Jo-Jo’s lot vrij gruwelijk.

Aan het verdrinken
Intussen keken een tiental bezoekers toe hoe de horror bleef duren en hoe de chimpansee aan het verdrinken was.

Een van deze bezoekers was de toen 33-jarige truckchauffeur Rick Swope. Hij was die dag op bezoek met zijn vrouw en hun drie kinderen. Maar in tegenstelling tot andere bezoekers, die gewoon stonden te kijken hoe Jo-Jo vocht voor zijn leven, besloot de man om actie te ondernemen.

Hij sprong in het donkere water, en zou kost wat kost de arme chimpansee redden ondanks de kennis dat chimpansees sterke dieren zijn en mogelijks ook agressief. Een van de andere chimpansees kon op elk moment toeslaan. Maar Rick aarzelde geen seconde.

Familie kijkt bang toe
Zijn familie kon alleen maar benauwd toekijken toen hij in het water sprong, en er uiteindelijk de 60-kg wegende chimpansee kon uithalen.

Gelukkig overleefde Rick deze gebeurtenis, net als Jo-Jo, dankzij Rick, zijn held.

“Hij keek naar me. Ik denk dat hij wist wat er aan de hand was,” vertelde Rick aan Chicago Tribune.

Bekijk de volledige redding in de video hieronder:

Deel A.U.B. deze video om hulde te brengen aan deze heldhaftige dierenvriend!