Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dierenbescherming waarschuwt: konijnen kunnen maden krijgen door de hitte

Niet alleen mensen ondervinden de nadelen van dit hete weer. Ook de knaagdieren, zoals konijnen, hebben het zwaar. De konijnen kunnen last krijgen van groene vliegen en vooral van het nazaad daarvan. De dierenbescherming waarschuwt konijnenbezitters nu extra op hun pluizige vrienden te letten.

De maden kunnen heel gevaarlijk voor het beestje zijn.

Groene vlieg
De groene vlieg is nu veel actiever door het warme weer en door de vuiligheid in de vacht van het konijn zijn juist zij een perfecte broedplek. De vlieg legt zijn eitjes in de vacht en de maden eten vervolgens in de huid van het dier. Ze veroorzaken hierdoor heel veel schade en pijn. De eitjes van de vlieg komen nu veel sneller uit en daardoor heb je minder tijd om de eitjes te ontdekken. De maden nemen ook veel bacteriën met zich mee en dat kan weer zorgen voor dodelijke infecties.

Schoon konijn
Gelukkig kun je het wel grotendeels voorkomen door het hok van het konijn goed schoon te maken en daarbij ook het konijn zelf. Vooral rond de anus van het beestje blijft veel viezigheid kleven en dat trekt de vliegen aan. Til je konijn regelmatig op om het te controleren en geef ‘m dan gelijk even een goede knuffel. Win-win!
[fblike]