Search
Close this search box.

De kans is groot dat de ‘wintertijd’ voorgoed gaat verdwijnen

Hoewel de dagen in de winterperiode donkerder worden, is het vaak nog wel erg fijn dat we dankzij de wintertijd een uurtje langer kunnen liggen ‘s ochtends. De kans is groot dat je hier waarschijnlijk nog maar even van kan genieten, want de vertrouwde ‘wintertijd’ gaat mogelijk afgeschaft worden, als het aan de Europese Commissie ligt tenminste.

De Europese Commissie pleit om te stoppen met het verzetten van de klok.

Europese enquête
Miljoenen Europeanen hebben een enquête ingevuld waaruit blijkt dat ruim 80 procent wil dat we in Europa stoppen met het verzetten van de klok. Voor Jean-Claude Juncker, de commissievoorzitter zijn deze uitkomsten reden genoeg om korte metten te maken met de befaamde wintertijd. “De mensen willen het, dus gaan we het doen”, zo liet hij afgelopen vrijdag weten aan de Duitse omroep ZDF. Dit meldt de NOS.

Voorkeur voor de zomertijd
Een woordvoeder van de commissie stelt dat Europese landen straks zelf mogen beslissen of ze de zomertijd of de oorspronkelijke wintertijd willen aanhouden. Uit de enquête is gebleken dat de meeste personen een voorkeur hebben voor de zomertijd, omdat het dan ‘s avonds langer licht blijft.

Biologische klok
Het speelt al langere tijd dat er gepleit wordt voor een afschaffing van de verandering in de tijd. De voornaamste reden hiervoor is dat onze biologische klok ontregeld raakt en ook dieren zouden hebben last van de verandering van de tijd. Wie hoopt dat deze nieuwe regeling snel doorgevoerd gaat worden, moet helaas nog even geduld hebben. Het voorstel van de Europese Commissie moet nog door alle EU-lidstaten en het Europees Parlement worden goedgekeurd. Volgens het NOS duurt dit vaak nog jaren. Voor dit jaar zal op zondag 28 oktober nog gewoon de oude vertrouwde wintertijd ingaan.
[fblike]