Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 5 symptomen van een hartaanval, die alle vrouwen MOETEN weten!

De cijfers zijn alarmerend: 43,8 miljoen vrouwen leven momenteel met een hartziekte. Vrouwen hebben meer kans dan aan een hartaanval te sterven dan alle vormen van kanker samen, en ze sterven meer aan een hartaanval dan hun mannelijke partners. Dat lijkt verrassend en dat is wellicht te wijten aan het feit dat hartaanvallen doorgaans meer met mannen dan met vrouwen worden geassocieerd. Daarom lopen vrouwen zo mogelijk nog een hoger risico, want wanneer het toeslaat, denkt niemand meteen aan een hartaanval.

De media schetst het beeld van een hartaanval bij mannen als plotseling en dramatisch, maar voor vrouwen zijn de symptomen meer subtiel.

1 – Ongewone vermoeidheid

Je voelt je misschien wel vaker vermoeid, maar deze vermoeidheid is ernstiger en anders dan normaal. Neem dit symptoom niet te licht, zeker wanneer het gepaard gaat met andere symptomen uit deze lijst.

2 – Zweten of kortademigheid

Dit gaat gepaard met het koud zweet, wat vaak wordt afgedaan als een symptoom van de griep. Als deze symptomen erger worden na het sporten en vergezeld gaan van pijn in de borst, bel dan de hulpdiensten.

3 – Pijn in andere zones dan de borststreek

Pijn treedt niet altijd op in de zone waar het probleem zich situeert. Kaakpijn, rugpijn of pijn in de armen kan een vroegtijdige waarschuwing van een hartaanval zijn.

4 – Misselijkheid of braken

Deze symptomen worden vaak afgedaan als maagklachten. Vrouwen ervaren deze symptomen vaker dan mannen als signaal van een hartaanval.

5 – Druk op de borst

Dit signaal wordt het beste omschreven als een onaangename, drukkende pijn in het midden van de borst. Het duurt enkele minuten en ebt dan weer weg. Sommige vrouwen omschrijven deze pijn alsof er een touw strak rond hen gebonden is.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hartaanvallen bij vrouwen en DEEL dit bericht met iedereen die je kent!