Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chimpansee wordt na jaren gevangenschap weer in de jungle gelaten, kijk nu naar wie ze zich haast zodra de kooi opent

Het zag er allemaal niet zo goed uit voor de jonge chimpansee Wounda.

Ze was ontvoerd door stropers, was ernstig ziek en was veel gewicht verloren.

Haar naam, wat “bijna dood”, betekent, vat haar situatie op dat moment samen.

Maar op een dag kwam er een nieuwe groep mensen in Wounda haar leven… en sindsdien is alles veranderd.

Dierenliefhebber Jane Goodall en haar team verzorgen en redden van chimpansees in Congo. Zodat ze een tweede kans krijgen op en leven in hun natuurlijke leefomgeving in, de wildernis.

Op een dag kruisten hun wegen met Wounda, een chimpansee die in gevangenschap had geleefd sinds dat dieven haar uit de armen van haar moeder hadden gestolen.

De arme chimpansee was in erg slechte conditie en ze had waarschijnlijk niet veel langer geleefd, als Jane en haar vrienden haar niet gered hadden.

Alhoewel Wounda getekend leek voor het leven, en in z´n algemeenheid bang was voor de wereld, deden Jane en haar team wat ze konden om haar te genezen. Een vrouw in het bijzonder, Rebecca, weigerde op te geven en bouwde een sterke band op met de chimp.

Dag in, dag uit, gaven ze Wounda buitengewoon veel zorg met veel liefde en affectie – totdat de chimpansee eindelijk sterk genoeg was om in het wild uitgezet te worden.

Ze besloten Wounda naar een plek te brengen die “paradise island” oftewel “paradijselijk eiland” genoemd word. Het gaat om het wildreservaat op Tchindzoulou eiland in Congo, waar ze de kans zou hebben om het leven te leiden wat ze verdient.

“Dit is en erg spannend moment voor me,” zegt Jane. “Hier is Wounda, ze was bijna overleden maar dankzij Rebecca kwam ze haast terug uit de dood.”

En het lijkt alsof Wounda haar redders is voor eeuwig dankbaar is.

Vlak voordat ze vrij gelaten werd, zei de chimpansee vaarwel – met een gebaar dat de tranen over je wangen doet lopen.

De foto´s spreken voor zich.

Nadat ze uit de kooi stapt en even rond kijkt, draait Wounda zich snel naar Jane… en gaf haar een lange warme knuffel.

Het was behoorlijk duidelijk dat Wounda precies wist wie ze voor alles moest bedankten.

Daarna verdween ze in de jungle, misschien wel voorgoed.

Dankzij Jane en haar team ontkwam de chimpansee aan een leven in gevangenschap – en nu was het tijd om met een schone lei te begonnen – in de jungle.

“Nu heeft ze een wil om te leven en hier is ze, op het punt om dit paradijs in te gaan,” zegt Jane. “Ze is de 15e chimpansee die haar vrijheid hier krijgt en we hopen uiteindelijk zo´n 60 chimpansees op het eiland te hebben.”

Mis geen enkel moment van de prachtige video hieronder, van het mooie moment wanneer Wounda eindelijk vrijgelaten wordt.

Dit was het meest ontroerende wat ik in lange tijd heb gezien! Gelukkig zijn er bijzondere mensen die alles in hun macht doen om onze geliefde dieren te helpen.

Voel je vrij om dit artikel te delen met je vrienden op Facebook, zodat meer mensen de kans krijgen om te genieten van dit magische moment.