Zoek
Sluit dit zoekvak.

Caissière zegt tegen een oudere man dat hij niet ‘Milieubewust is, maar wat hij zegt zou door iedereen boven de 50 gedeeld moeten worden.

Je hoort vaak millennials trots verkondingen dat ze de ´groene generatie´ zijn. Het betekent volgens hen dat ze meer milieuvriendelijk zijn.

Ze denken graag dat ze beter zijn in recyclen en dat ze respectvoller omgaan met deze planeet dan voorgaande generaties. Veel beter zijn ze, dan hun ouders.

Is dat ook zo? Een hoop babyboomers en zelfs mensen uit de generatie X zijn het er niet mee eens.

Dit verhaal over het antwoord van een oude man op de opmerking van een brutale kassière is een goed voorbeeld. De kassière zegt dat de generatie van de oude man milieuonvriendelijk waren, maar de oudere man heeft daar een goed antwoord op.

Het is een modern verhaal dat al een tijdje de ronde doet op het internet. Wij weten niet waar het origineel vandaan komt en of het waar is, wij vonden het in elk geval goed genoeg om het te delen.

Kijk wat je ervan vindt.

In de rij bij de kassa vertelde de kassière mij dat ik mijn boodschappentas moest meenemen, omdat plastic tasjes niet goed waren voor het milieu.

Ik verontschuldigde mij en legde uit, ¨In mijn tijd waren we daar niet zo mee bezig.¨

De winkelbediende antwoordde, ¨Dat is ons probleem vandaag de dag. De eerdere generaties hebben zich niet genoeg druk gemaakt om het milieu te redden.¨

Ze had gelijk. Die eerdere generatie had de milieukwestie niet in hun tijd.

Vroeger brachten we onze melkflessen, frisdrankflessen en bierflesjes terug naar de winkel. De winkel bracht ze terug naar de fabriek waar ze werden gewassen, gesteriliseerd en opnieuw gevuld zodat het bedrijf dezelfde flessen kon blijven gebruiken. Dus ze werden echt hergebruikt.

Maar de milieukwestie hadden we toen nog niet.

In mijn tijd liepen we de trappen omhoog, omdat er geen roltrap was in elk pand of kantoor. We liepen naar de winkel en stapten niet in een machine van 300 pk elke keer dat ze twee blokjes om moesten.

Maar ze had gelijk. In mijn tijd was er geen milieukwestie.

In mijn tijd, wasten ze de luier van de baby, omdat de wegwerpluiers niet bestonden.

We droogden onze kleren aan de waslijn, niet in een energieverbruikende machine die 220 volt opbrandt – wind en zonne-energie waren genoeg om de kleren te drogen. Kinderen kregen de gedragen kleren van hun broers en zussen, niet altijd spiksplinternieuw.

Maar dat klopt, wij hadden de milieukwestie niet in mijn tijd.

Wij hadden in mijn tijd maar één televisie of radio in het huis – geen televisie in elke kamer. En de televisie had een klein scherm ter grootte van een zakdoek, geen scherm ter grootte van provincie Gelderland. In de keuken roerden en mixten we alles met de hand, omdat er geen elektrische machines bestonden om alles voor ons te doen.

Als we iets breekbaars inpakten om op te sturen,

gebruikten ze een oude krant om het in te pakken, geen bubbelplastic.

Vroeger zetten ze geen motor in die op benzine liep om het gras te maaien. Ze duwden een grasmaaier aan, op mensenkracht. Ze deden hun oefeningen door te werken, zodat ze niet naar een fitness hoefden om op loopbanden te rennen die op elektriciteit lopen.

Maar ze had gelijk, in mijn tijd hadden we geen milieukwestie.

We dronken uit een fontein als we dorst hadden,

in plaats van elke keer een plastic bekertjes of flesje weg te gooien als we eruit dronken. We vulden de pennen met inkt in plaats van nieuwe pennen te kopen, en we vervingen de mesjes van onze scheermesjes in plaats van het hele mesje weg te gooien als hij bot werd.

Maar wij hadden geen milieukwestie toen.

In onze tijd namen de mensen de bus

of de fiets als ze naar school gingen in plaats van hun moeder te gebruiken als 24-uurs taxiservice. Ze hadden een stopcontact in de kamer, geen hele stekkerdoos om honderden apparaten mee op te laden. En we hadden geen computer nodig om een signaal van satellieten op duizenden kilometers afstand te ontvangen zodat we wisten waar de dichtstbijzijnde pizzeria was.

Is het niet sneu dat de huidige generatie denkt dat de oudere generatie zo vervuilend was,

slechts omdat er in die tijd niet zo´n milieukwestie was?

Als je het eens bent met deze man en zijn antwoord, deel dit dan uit respect voor iedereen die in de tijd leefde dat dit nog geen issue was!