Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brandweer waarschuwt: Iets wat je nooit mag doen met een verlengkabel

Stekkerblokken en verlengkabels kunnen extreem handig zijn wanneer je plaats tekort hebt voor je elektrische toestellen, of wanneer je kabel te kort is. Maar er zijn bepaalde dingen die je absoluut niet mag doen met een verlengkabel of stekkerblok.

Ze kunnen je leven in gevaar brengen.

Tijdens de koude wintermaanden gebruiken veel mensen kleine elektrische kachels om hun huis te verwarmen. Maar deze toestellen zijn een van de grootste oorzaken van brand. Van 2009 tot 2013 lagen elektrische kachels aan de basis van maar liefst 56.000 huisbranden, meldt het Instituut Fysieke Veiligheid.

Vanwege de hoge risico’s, plaatste de Umatilla County Fire District een dringend bericht op hun Facebookpagina.

Stekkerblokken en verlengkabels zijn perfecte tools voor wanneer je te weinig stopcontacten hebt voor je toestellen, maar er is een limiet voor hoeveel stroom zo’n verlengkabels of stekkerblokken aankunnen. Als ze oververhit worden, kunnen de gevolgen vreselijk zijn, en in het ergste geval, je leven kosten.

Om te begrijpen hoeveel elektriciteit je verlengkabel aankan, moet je de spanning controleren op je toestellen. Er is echter een vaak gebruikt huishoudtoestel die gevaarlijker is dan andere.

Wanneer het koud is buiten, leggen de meesten onder ons de chauffage aan. Maar als dat niet genoeg is, is elektrische verwarming de oplossing voor velen. Ze zijn compact, draagbaar en je kan je kamer snel opwarmen.

Maar naast het opwarmen van je kamer, warmen ze ook je verlengkabel op. Zelfs wanneer de verwarming het enigste is dat in het stopcontact zit, is er een risico.

Het Umatilla County Fire District schreef een waarschuwing op Facebook:
“Het is koud weer, en mensen halen hun oude elektrische kachels van onder het stof. We willen gewoon waarschuwen dat je NOOIT een elektrische kachel in een verlengkabel of stekkerblok mag steken. Deze toestellen zijn niet geschikt voor zo’n hoge stroom, en kan bijgevolg voor oververhitting zorgen, of vuur vatten door de zware hoeveelheid stroom. Deel aub dit bericht en blijf veilig tijdens de wintermaanden!”

https://www.facebook.com/Fire.District.One/photos/a.225642560794890.80680.223314494361030/2236099993082460/?type=3

Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid vindt de helt van alle huisbranden plaats in de maanden december, januari en februari.

Blijf dus veilig, en check hoeveel elektriciteit je verlengkabel en stekkerblok kan verdragen vooraleer je hen gebruikt. Lees op voorhand altijd de veiligheidsinstructies en zorg ervoor dat de kabel niet beschadigd is alvorens te gebruiken.

Controleer ook regelmatig of je rookalarm werkt om niet een van de vele slachtoffers te worden van een brand.

Deel dit artikel met je dierbaren en naasten op Facebook zodat zij ook op de hoogte zijn van de gevaren!
[fblike]