Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belangrijke waarschuwing: bloeddrukmedicijnen teruggeroepen wegens kankerverwekkende stof

Een belangrijke waarschuwing voor gebruikers van bloeddrukmedicijnen: in een aantal van de medicijnen is de stof N-nitrosodimethylamine -ook wel NDMA genoemd- gevonden, die mogelijk kankerverwekkend is. Om die reden wordt een aantal bloeddrukmedicijnen per direct teruggeroepen.

Het gaat om de bloeddrukmedicijnen met valsartan.

NDMA
Bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan worden onmiddellijk uit de handel gehaald en teruggeroepen. De medicatie is namelijk vervuild met NDMA, zo meldt Radar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldt dat deze mogelijk kankerverwekkende stof in het medicijn terecht is gekomen tijdens het productieproces in China.

Heel Europa
Niet alleen de bloeddrukmedicijnen met valsartan in Nederland zijn besmet met de giftige stof, voor heel Europa geldt momenteel de terugroepactie. Volgens Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat het alleen om de bloeddrukmedicijnen met valsartan die is gemaakt in één Chinese fabriek. Het medicijn wordt voorgeschreven aan mensen wiens bloeddruk te hoog is en wordt ook geslikt door patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad.

Kans op kanker
Heb je dit medicijn gebruikt? Neem dan contact op met je huisarts of apotheek. Bij de apotheek kan een ander medicijn opgehaald worden voor de behandeling van een hoge bloeddruk. Waarschuwing: stop niet zomaar met het gebruik van de medicatie, maar overleg altijd met de huisarts over een alternatief! Overigens is de kans op kanker vrij klein. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid vertelt dat de kans hierop vergelijkbaar is met het extra risico op kanker wanneer iemand regelmatig geniet van een stukje geroosterd vlees.
[fblike]