Zoek
Sluit dit zoekvak.

Artis begroet nieuwe baby-gorilla op de wereld en de beelden zijn hartverwarmend.

In Artis hebben ze reden om te vieren, want donderdagnamiddag werd er een babygorilla geboren in het park.

Het dierenpark liet weten dat de bevalling zo’n vijf uur duurde. Tijdens de eerste ogenblikken na de geboorte hield iedereen z’n adem in. Hoe zou de moeder op het kleine aapje reageren, en belangrijker, zou ze het aanvaarden? Aanvankelijk had de nieuwe moeder meer aandacht voor het bestuderen en oppeuzelen van de nageboorte. Maar dan volgde het moment waarop iedereen angstvallig gewacht had: ze pakte de baby op en het kleintje begon te drinken.

Artis maakt onderdeel uit van het Europese fokprogramma voor de instandhouding van de westelijke laaglandgorilla. Het is namelijk zo dat deze prachtige mensapen met uitsterven bedreigd zijn. Door de schuld van de mens – ontbossing en de stroperij – is hun aantal de laatste jaren fel geslonken.

Daarbij komt nog dat gorilla’s zich erg traag voortplanten. Pas wanneer ze 11 of 12 jaar oud zijn, krijgen de vrouwelijke apen hun eerste baby. Dan krijgen ze maar om de vier of vijf jaar een baby. Het maximaal aantal baby’s bedraagt dan ook 10 baby’s, tenminste als alles goed verloopt.

De Telegraaf weet dat de moeder al zes baby’s had, waarvan er nog eentje in Artis verblijft.