Zoek
Sluit dit zoekvak.

9 signalen dat je niet genoeg water drinkt

Elke dag drink ik water, zonder er eigenlijk veel over na te denken. Het is vanzelfsprekend voor mij, wanneer ik dorst heb, dat ik een glas vul met kraantjeswater. Het is hetzelfde als lucht inademen. Want, uiteindelijk is water vitaal voor elk levend wezen op de planeet.

En we zouden het niet moeten vertellen dat water heel veel goeds doet voor het lichaam, het heeft heel veel functies. Naast andere dingen, is het ook goed voor de spijsvertering en voedingswaarde, ideaal dus om ons lichaam in een goeie staat te houden.

Maar hoeveel glazen water moet je nou drinken per dag?

Wel, dat hangt af van persoon tot persoon. Wat mensen te vaak doen, is drinken wanneer ze dorst hebben. Maar tegen dan zijn ze misschien al lang gedehydreerd. Hieronder 9 signalen dat je niet genoeg water drinkt.

1. De kleur van je urine
Als je merkt dat je urine een donker kleurtje heeft dan normaal, geel- of bruinachtig, moet je meteen water drinken.

2. Hoe vaak je naar het toilet gaat
Ga je minder dan 2 of 3 keer naar het toilet? Of om de zoveel uren? Indien ja, dan kan dat een teken zijn dat je misschien wat meer water moet drinken. Normaal zou je zo’n 6 of 7 keer per dag naar het toilet moeten gaan, afhankelijk van hoeveel je drinkt. Als je lang geen water drinkt, beschadig je je nieren. En je nieren zijn de organen die je lichaam reinigen.

3. Droge huid
Een droge huid kan betekenen dat je te weinig water drinkt. Onderzoekers zijn het er nog niet over eens of het de exacte uitleg is voor een droge huid, maar velen geloven echter wel dat het te maken heeft met de hoeveel vet en water in de huid.

4. Hongerig gevoel
Ons lichaam kan het gevoel van honger geven door een tekort aan water. Soms, zelfs nadat je net gegeten hebt, kan je honger voelen na de maaltijd. Dit is het lichaam die wil zeggen dat je meer water moet drinken.

5. Vermoeidheid
Mensen die niet genoeg water drinken voel zich vaak vermoeid doorheen de dag. Dit komt omdat je lichaam water “leent” uit het bloed, wat ervoor zorgt dat de zuurstofvoorziening in het lichaam vermindert.

6. Hoofdpijn
Hoofdpijn kan vaak een teken zijn dat je niet genoeg water drinkt. Om te weten te komen of dit echt het probleem is, beweeg dan eens heel snel om bijvoorbeeld iets op te rapen, of te buigen en snel op te staan. Voelt je hoofdpijn erger aan? Dan moet je echt meer water drinken.

7. Snel geïrriteerd zijn
Wanneer je lichaam een tekort aan vocht heeft, kan je je geïrriteerd voelen. Als dit het geval is, drink dan een glas water en de symptomen zouden moeten verminderen.

8. Constipatie
Ja, zelfs onze darmen hebben water nodig om te functioneren. Als het lichaam niet voldoende vocht binnenkrijgt, kan het vocht uit de stoelgang halen, en dat zorgt op zijn beurt weer voor constipatie.

[fblike]