Zoek
Sluit dit zoekvak.

8 waarschuwingstekens van menopauze die je niet kent!

Hoewel een frequent gemiste menstruatie en opvliegers twee van de meest bekende tekenen zijn dat je richting de menopauze gaat, zijn er veel andere symptomen die je ook wijzen op deze verandering. Deze signalen van je lichaam zijn niet alom bekend maar kunnen belangrijk zijn om voor op te letten.

1. Kin haar

Als je ouder wordt, zal het haar op je hoofd misschien dunner worden, maar terwijl dat gebeurt kun je ook onwelkome haren op je gezicht tegenkomen zoals op je kin, je wangen en je bovenlip. Je veranderende hormoonlevels zorgen voor deze ongewilde haren omdat je oestrogeen en androgeen verliest. Oestrogeen daalt sneller dan androgeen, wat over het algemeen langzamer afneemt.

2. Lichaamsgeur

Het afnemen van de oestrogeen in je lichaam kan er ook voor zorgen dat je hypothalamus in de war raakt en denkt dat je oververhit raakt. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam sneller ruikt door het overmatige zweten dat je lichaam doet om de lichaamstemperatuur te reguleren.

3. Botmassa neemt af

Wanneer oestrogeenlevels dalen in je lichaam, zal ook de dichtheid van je botten afnemen. In je eerste 5 jaar van de menopauze kan je tot 20% dichtheid verliezen wat kan leiden tot osteoporose en het merkbaar dunner worden van de botten.

4. Vaker moeten plassen

Als je op de natuurlijke manier kinderen hebt gehad, kunnen je spieren in je bekken wat slapper zijn als resultaat. Dit, in combinatie met lagere levels oestrogeen pre-menopauze, kan zorgen voor het vaker naar de wc moeten, of een stressgerelateerde incontinentie.

5. Vergeetachtigheid

Al de veranderingen die je lichaam doormaakt door de verandering in hormonen kan zorgen voor hoge levels van stress, moeite met slapen en andere slaap problemen. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren en je minder alert bent, of zelfs vergeetachtig.

6. Slapeloosheid

Wanneer je in de menopauze zit, dalen je progesteron levels ook. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je kunt relaxen. Dus wanneer je dit hormoon verliest, zal dit invloed hebben op je stresslevels en kan het ervoor zorgen dat je slapeloosheid ontwikkelt als gevolg van al de zorgen die je hebt.

7. Nieuwe allergieën

Je bent je er misschien niet van bewust dat je immuunsysteem en hormonen samenwerken. Mensen die in de menopauze zitten hebben een grotere kans om ergere reacties op allergieën te hebben, of compleet nieuwe allergieën erbij te krijgen. Wanneer je hormoonlevels dalen, zal je immuunsysteem zwakker worden, waardoor dit symptoom veroorzaakt wordt.

8. Plotselinge zicht veranderingen

Niet alleen werken je hormonen samen met je immuunsysteem, ze helpen ook je lichamelijke processen die te maken hebben met zich goed te laten verlopen, wat tijdens de menopauze kan leiden tot het slechter worden van je zicht. Je kunt zelfs zulke grote veranderingen hebben dat je van verziend naar bijziend gaat!

Onze artikelen worden geschreven met onze beste kennis, maar dit is algemene kennis en is daarom absoluut niet hetzelfde als een individuele consultatie bij een arts. Jouw gezondheid is belangrijk voor ons!