Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 redenen waarom onze manier van opvoeden momenteel in crisis is

De Britse nanny Emma Jenner van de realityserie “Take Home Nanny” heeft al lang voor kinderen (en ouders) gezorgd.

Nu deelt ze haar gedachten over waarom moderne ouders tegenwoordig hun kinderen slecht opvoeden. Volgens Emma, in de Huffington Post, zijn er vijf redenen waarom de moderne opvoeding momenteel in crisis is.

1. We laten onze kinderen de baas zijn over ons

Herken je dit? Je zit aan de ontbijttafel en je geeft je dochter een rode beker, maar ze wil een blauwe. Dus kom je overeind en geef je haar de blauwe omdat je bang bent dat ze boos wordt en begint te huilen.

Volgens Emma Jenner is dat een slechte manier van met de situatie omgaan Waarom zijn we zo bang over wat er kan gebeuren als onze dochter niet de juiste beker krijgt? Wij zijn degenen die besluiten wat er gebeurt in huis, niet de kinderen.

Emma zegt dat we onze kinderen boos kunnen laten worden, maar dat we naar een andere kamer moeten gaan zodat we er niet naar hoeven te luisteren.

Denk daarnaast over wat je kind gaat denken als je altijd inbindt. Als je je laat overlopen, leren ze dat ze altijd alles kunnen krijgen. Het enige wat ze hoeven te doen is boos worden. Dat is voor niemand goed, ook niet voor kinderen.

2. We leggen de lat te laag voor onze kinderen

Als een kind het verliest en een scene schopt – of het nou thuis is, in de winkel of in een restaurant – denken veel ouders dat kinderen nou eenmaal zo zijn.

Maar is dat wel zo? Volgens Emma, zijn kinderen veel vaardiger dan ouders denken, en zouden ouders meer van hun kinderen mogen verwachten.

We praten immers over basisdingen als respect, vrijgevigheid, huiswerk en controle. Denken we echt dat kinderen daartoe in staat zijn? Denken we echt dat onze kinderen niet stil kunnen zitten tijdens een etentje in een restaurant?

We moeten meer vertrouwen hebben in onze kinderen, de verwachtingen verhogen, en ze leren hoe ze zich goed moeten gedragen.

De enige reden dat kinderen zich niet gedragen is omdat we ze niet hebben geleerd hoe ze zich moeten gedragen. Leg de lat hoger!

3. Niemand durft meer iets te zeggen

In het verleden zijn er meerdere mensen geweest die er iets van zeiden als onze kinderen zich slecht gedroegen: de buschauffeur, de leraar, de moeder van hun vrienden of een andere volwassene in hun leven.

Jenner noemt dit ´het dorp´. Iedereen nam verantwoordelijkheid voor de kinderen om hen heen en zorgde dat kinderen verzorgd werden en zich goed gedroegen.

Vandaag de dag is het als leraar of buschauffeur haast onmogelijk iemand anders kind constructief te bekritiseren. De reden? De meeste ouders worden boos op iedereen die iets negatiefs over hun kind durft te zeggen, zelfs als het de leraar is.

Emma´s advies is dat we andere ouders moeten toejuichen als ze niet inbinden voor de voorwaarden van andere kinderen. En we moeten luisteren naar de kritiek van de leraren voordat we uit de klas stormen. We moeten losser worden en niet zo gevoelig, zegt Emma.

4. We zoeken altijd naar de makkelijkste weg

Kinderen vandaag de dag hebben toegang tot smartphones, iPads, televisies en andere apparaten, wat het makkelijker maakt voor ons ouders. Maar het is te makkelijk voor kinderen en ouders om ervoor te zorgen dat ze continu worden vermaakt, zegt Emma.

Natuurlijk kunnen gadgets situaties makkelijker maken. Maar het probleem is dat kinderen daardoor ongeduldig worden en ze niet kunnen omgaan met lang verveeld te zijn.

Kinderen zouden zichzelf moeten leren te vermaken. Iedereen verveelt zich wel eens en daar moeten we allemaal mee leren leven. En die les is beter te leren aan een kind, dan aan een volwassene.

5. Ouders zetten de behoeften van hun kinderen voor hun eigen behoeften

Geloof het of niet, het gaat niet altijd om de gevoelens en behoeften van onze kinderen. Emma gebruikt een voorbeeld van een vader die altijd alles uit zijn handen laat vallen als zijn kind iets nodig heeft, of een moeder die een paar keer per nacht opstaat om haar kind te helpen.

We vergeten als moeders en vaders onze eigen behoeften en we denken alleen maar aan wat ons kind nodig heeft.

Dus wat is het probleem?

Emma zegt dat het niet erg is in te binden met de wensen van een kind, maar soms kan het goed zijn voor kinderen even te wachten voordat ze hun zin krijgen.

Er is niets mis mee om je dorstige kind te vertellen even te wachten voordat we een plek bereiken waar we iets te drinken kunnen kopen. En er is niets is met af en toe ´nee´ zeggen, of onze kinderen te vragen zichzelf te vermaken terwijl hun moeder of vader even tijd voor zichzelf neemt.

Als we niets doe aan deze zaken, voeden we verwende kinderen op, waarschuwt Emma.

We zullen een hele generatie hebben van kinderen die hebben geleerd zelfzuchtig, ongeduldig en onbeleefd te zijn. En het tragische is dat het niet hun schuld is – maar de onze.

Maar als we onze verantwoordelijkheid nemen, onze ervaringen delen, iets meer verwachten en ze voorbereiden op de wereld, dan zal de toekomst er mooier uitzien. Ben je het daarmee eens? Deel dit dan en help ons deze goede adviezen te verspreiden!
[fblike]