Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 dingen die je absoluut niet moet doen bij kip bereiden

Als je een beetje op mij lijkt ben je enorm fan van het eten van kip.

Ik zou elke dag kip kunnen eten, maar ik heb pas recent geleerd hoe ik de kip zo moet bereiden dat ´ie nog lekker sappig en smaakvol is.

Ik vermeed het vaak om kip te kopen, omdat ik het lastig vond de kip op de juiste manier klaar te maken. Soms bleef de kip roze van binnen, andere keren te droog.

Maar nadat ik expert advies kreeg van een kok, maak ik bijna dagelijks kip voor mezelf, en wow! Het is zo lekker!

Je kunt uit zo veel goede recepten kiezen online, en kip is gezonder en goedkoper dan rood vlees.

Nu wil ik mijn ´kippenkennis´ delen met jullie allemaal. Dus volg gewoon deze vijf simpele adviezen op en ik kan je verzekeren dat je nooit meer droge kip eet.

1. Kip ontdooien op kamertemperatuur

Vergeet wat mensen je in het verleden hebben verteld – je moet kip nooit op kamertemperatuur ontdooien.

In plaats daarvan kun je het beter de dag van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast ontdooien. Het vermindert het risico op salmonella en/of andere besmetting met bacteriën.

2. Te veel of te weinig kruiden?

Kip heeft van zichzelf een heel milde smaak. Het is daarom belangrijk om de kip met goede kruiden en specerijen te bereiden.

Zout en peper zijn essentieel, maar er zijn veel andere smaken die ook lekker zijn als je kip klaar maakt. Voor de kippenborst en -dijen, raad ik een marinade van sojasaus, honing en knoflook aan. Het resultaat is om je vingers bij af te likken.

3. De kip omdraaien

Als je de kip klaar maakt in een koekenpan is het belangrijk om de kip te laten bakken zonder deze te veel of te vaak om te draaien. Op deze manier krijgt de kip dat lekkere ´gouden´ knapperige randje.

Een andere tip is om nooit meer dan twee derde van de kip de bedekken als je deze bakt. Wat er gebeurt als je dat doet is dat het af koelt en dan kook je de kip meer in plaats van dat je de kip bakt.

4. De regel over het vel en de botten verwijderen voor het bereiden

Dit is ook fout! Het vel en de botten van de kip dragen bij aan de smaak – de meeste kippen bouillon worden gemaakt met alleen botten en vel.

Hoewel de kippenbotjes fantastisch zijn om soepen op smaak te krijgen, is het vel goed voor als je de kip in de oven klaarmaakt. De huid is doorgaans wat de kip lekker sappig maakt, dus zelfs als je het niet lekker vindt om het velletje te eten, is het beter om die pas na het bereiden eraf te halen.

5. Werken thermometers echt?

Jazeker! Zoals we weten wordt kip makkelijk droog tijdens het klaar maken. Daarom is het erg handig om een thermometer te gebruiken.

Of eigenlijk, het is bijna onmogelijk de kip te laten mislukken als je er een gebruikt.

De temperatuur in de kippenborst moet 60 graden zijn, terwijl kippen dijen ruim 75 graden moeten zijn, omdat het vlees wat donkerder is.

Als je een hele kip in de oven zet, is het slim om de kippenborst eruit te snijden en eruit te halen als deze op temperatuur is. En dan de kippen dijen en de rest van de kip in de oven laten om gaar te worden. Zo eindig je niet met droge kippenborst!

Nu dat je deze vijf briljante tips kent, heb je geen excuus meer om geen kip te bereiden!

Deel dit met al je vrienden die ook van kip houden!
[fblike]