Zoek
Sluit dit zoekvak.

3 schadelijke consequenties die zich kunnen voordoen wanneer je hond je gezicht likt

Wist jij dat je beste vriend je misschien in gevaar kon brengen? De vriend waar we het over hebben is je geweldige hond! Je hond wil gewoon je gezicht likken en ze zijn zich er niet van bewust wat ze kunnen doen. Je denkt misschien dat het lief en schattig is, maar je zou de volgende drie problemen moeten overwegen die het speeksel van je hond kunnen veroorzaken.

Risico van drie gezondheidsproblemen

Onze harige vrienden zijn schattig – niemand kan onze gedachten daarover veranderen! Maar honden houden ervan om een heleboel vieze dingen te likken gedurende de dag, zoals de vieze vloer, de privé gebieden van andere honden, hun eigen privé gebieden en andere dingen die interessant ruiken! Maak je geen zorgen, meestal is er geen probleem voor je hond wanneer hij of zij dit doet.

Meerdere onderzoeken hebben laten zien dat honden speeksel schoon is door een special proteïne die de bacteriën in bedwang houdt. Maar het gevaar komt naar buiten wanneer ze je gezicht likken, omdat de bacteriën dan naar jou over kunnen gaan. Wij hebben niet hetzelfde systeem als een hond dus kunnen we makkelijk deze bacteriën binnenkrijgen.

Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je hond je huid likt, omdat de bacteriën niet op deze manier je lichaam binnen kunnen komen. Het probleem komt naar boven wanneer je een snee of wondje op je huid hebt waar het speeksel wel naar binnen kan of als het speeksel in contact komt met je slijmvliezen in je mond, neus, ogen, etc. Ja, het is zeldzaam om iets op te lopen op deze manier, maar als je een zwak immuunsysteem hebt kan je vatbaar zijn.

Hier zijn de drie dingen waar je voor moet opletten:

1. Wormen

Je harige vriend kan wormen krijgen als ze aan de ontlasting of anus van een andere hond likken. Deze wormen, gewoonlijk rondwormen of hoekwormen, kunnen dan overgedragen worden op jou. Het is zeldzaam, maar het gebeurd. Symptomen van een parasitaire invasie zijn vermoeidheid, koorts, maagpijn, diarree, slechte eetlust, huiduitslag en onverklaarbaar gewichtsverlies.

2. Maagklachten

Een gastro-intestinale infectie is het meest voorkomende probleem die je kan krijgen wanneer je hond je gezicht likt. Je pup kan een bacterie opdoen wanneer ze rondsnuffelen die dan weer overgedragen kan worden aan jou. Je kunt een infectie krijgen die door meerdere dingen veroorzaakt kan worden zoals salmonella, campylobacter, leptospira, E. coli of cryptosporidium. Deze kunnen de volgende symptomen veroorzaken: diarree, maagklachten, extreme vermoeidheid, overgeven, koorts en misselijkheid.

3. Allergie

Specifieke componenten in het speeksel van je hond kan een allergische reactie ontlokken wanneer ze je gezicht likken. Als je merkt dat je huid gaat jeuken of droog is een paar minuten nadat je hond je heeft gelikt, kan je een allergische reactie hebben. Je huisarts kan je medicatie geven die je hiermee zal helpen.

Het is oké om je hond je te laten likken als je weet dat ze niet in de buurt zijn geweest van ontlasting van andere honden en ze gewoon gezond zijn. Om toch veilig te zijn, was je handen en gezicht nadat je hond heeft besloten om je hele gezicht te zoenen!

Help ons met het verspreiden van dit artikel! We gokken dat je vrienden en familie het leuk zouden vinden om te horen over deze drie mogelijke problemen. Heb jij ooit een van deze problemen gehad? Vertel het ons in de comments!

Onze artikelen worden geschreven met onze beste kennis, maar dit is algemene kennis en is daarom absoluut niet hetzelfde als een individuele consultatie bij een arts. Jouw gezondheid is belangrijk voor ons!
[fblike]