Zoek
Sluit dit zoekvak.

19-jarige onthult hoe het voelt om te leven met een ongeneeslijke ziekte – niemand zou zich moeten schamen

19 is een leuke maar moeilijk leeftijd. Je hebt nog geen grote verantwoordelijkheden maar worstelt vaak nog met je zelfbeeld en onzekerheden. Je leert jezelf namelijk kennen.

En toch, als ik mijn tienerjaren vergelijk met die van de 19-jarige Aimee Rouski, kan ik zeggen dat het voor mezelf best gemakkelijk verliep.

Aimee ziet er van buitenaf uit als elke andere 19-jarige, maar ze is ziek. Ze heeft de ziekte van Crohn.

Aimee heeft haar geheim lang verborgen gehouden onder haar kleren. Zo kon ze alle uiterlijke kenmerken van haar ziekte verbergen.

De ziekte van Crohn is een gastro-intestinale ziekte die vele symptomen veroorzaakt. Sommige mensen krijgen hevige buikpijn en diarree terwijl anderen dan weer ernstigere klachten ondervinden.

In het geval van Aimee kostte de ziekte bijna haar leven. Toen ze 15 was, moesten artsen haar dikke darm en rectum verwijderen, waardoor ze gedwongen werd om te leven met een ileostoma.

Doordat ze geen dikke darm noch rectum meer heeft, heeft ze een kleine opening in haar maag waardoor haar stoelgang het lichaam verlaat in een zak.

Deze operatie zorgde ervoor dat spierweefsel van haar dijen werd genomen wat resulteerde in grote littekens aan de binnenkant van haar beide dijen.

Aimee heeft haar ziekte en alles wat er bij komt kijken, geaccepteerd, maar ze weet dat er velen zijn die dat niet doen. Ze is er zich bewust van dat vele anderen hun ziekte proberen te bedekken omwille van schaamte en onzekerheid.

Nu wil ze aandacht schenken aan de problemen van de ziekte van Crohn, om meer patiënten van de ziekte te helpen om voor zich op te komen.

Dit schreef ze op Facebook:

“Niemand zal het weten tenzij je het hen vertelt. Mensen die het weten zullen nog steeds van je houden en je mooi vinden. Je ziekte is niets om beschaamd of onzeker over te zijn.”

Aimee legt uit dat de ileostoma zak haar nooit heeft gehinderd omdat ze weet dat het haar beter doet voelen en haar levenskwaliteit in stand houdt. Iedereen die haar kent is op de hoogte van haar zak en ze is niet meer beschaamd dat ze het heeft.

Aimee’s eerlijke Facebookbericht werd al meer dan 20.000 keer gedeeld en ze is in de wolken met alle positieve commentaar die ze heeft gekregen.

“Ik heb verschillende berichten van mensen gekregen die zeggen dat ik hen iets heb bijgeleerd, hen geïnspireerd heb, hen meer zelfvertrouwen heb gegeven en dat ze geleerd hebben hoe ze meer van zichzelf konden houden. Dat is fijn om te horen.”

Ik vind Aimee ongelofelijk sterk en moedig om haar verhaal zo publiekelijk te delen. Help ons om Aimee’s belangrijke boodschap te delen zodat anderen zich niet moeten schamen over welke ziekte ze ook hebben. Bedankt voor je moed, Aimee!
[fblike]