Search
Close this search box.

10 insectenbeten en -steken die iedereen zou moeten leren herkennen

Laten we eerlijk zijn, vrijwel iedereen wordt op een bepaald moment in zijn leven door een insect gestoken of gebeten. De meeste mensen ervaren het elke zomer.

Vanzelfsprekend komt het vaker voor tijdens warmere periodes, maar in ieder geval kan het moeilijk zijn om precies te identificeren wat voor insect je hebt gestoken (als je de dader niet op heterdaad betrapt, natuurlijk).

Bepaalde beten kunnen zelfs behoorlijk ernstig worden, met zwelling, beschadiging van de huid of ernstige jeuk tot gevolg. De meeste beten van gewone insecten zijn onschadelijk, terwijl andere de potentie hebben om schadelijke bacteriën / ziektes over te brengen.

Daarom is het belangrijk om een ​​idee te hebben van wat je precies gebeten / gestoken heeft en wat je moet doen om de resulterende symptomen te verhelpen.

In de onsterfelijke woorden van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, raak niet in paniek! Hier vind je een kleine gids om je te helpen ontdekken welke insecten je dwars zitten

Horzel

Wordt gestoken door een horzel is niemands idee van plezier. Na een steek is het getroffen gebied vaak rood en erg opgezwollen. Blaarvorming van de huid kan optreden, terwijl afkoeling van de beet verlichting kan bieden.

In sommige gevallen kan de angel van de horzel een allergische reactie veroorzaken die wordt veroorzaakt door je eigen immuunsysteem.

Als je maag koud of gevoelloos begint te worden, en je lippen worden een beetje blauw en je ademhaling wordt moeizaam, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Bij

Als je bent gestoken door een honingbij, kan de huid rond de steekplek rood en opgezwollen worden. Na een tijdje kan het jeuken.

De eerste dag na de angel kan de zwelling toenemen en kan de pijn in golven komen. Bijensteken zijn meestal onschadelijk op de lange termijn, en als je je niet slecht voelt, kun je wachten tot de symptomen verdwijnen.

Het is echter belangrijk dat je de angel verwijdert, om te voorkomen dat meer gif zich een weg baant in je lichaam. Voor het beste resultaat, verwijder je de angel met een kleine gereedschap, zoals een mes of je eigen nagels.

Wesp

Misschien de beruchtste van alle insecten, zo levert de wesp een steek op die haast niet vergelijkbaar is met een beet van andere insecten. Het gebied kan rood worden en opzwellen, terwijl het slachtoffer pijn zal ervaren en mogelijk een verschrikkelijke jeuk krijgt.

In sommige gevallen kunnen bloedingen optreden. In tegenstelling tot een bij, kunnen wespen verschillende keren prikken, dus het is nog belangrijker dat je weet of je allergisch bent.

Mug

De meeste mensen zijn bekend met muggenbeten, maar toch kan het moeilijk zijn om te weten wat wat is.

Muggenbeten zien eruit als gezwollen rode vlekken, ongeveer zo groot als een kleine bes. Muggen willen graag bloed zuigen waar de huid dun is en het is gemakkelijker voor hen om bloedvaten te bereiken. Wanneer ze zich voeden, injecteren ze hun speeksel in de wond en veroorzaken ze verdoving in het gebied waardoor het moeilijk wordt om ze op te sporen als ze je net hebben gebeten.

Teken

Degenen die gebeten zijn door een teek, weten vaak niet dat het zelfs is gebeurd. Als je echter gebeten bent, kun je een kleine rode vlek verwachten waar de teek heeft gezeten.

Normaal zou de plek niet meer dan een paar centimeter in diameter moeten zijn, terwijl het niet ongebruikelijk is om een ​​kleine rode bobbel te vinden in het midden waar de teek aan het voeden was.

Vlooien

Vlooienbeten zijn moeilijk zelf te diagnosticeren, omdat ze vaak verward worden met allergische reacties en muggenbeten. In tegenstelling tot muggenbeten kunnen deze beten pijnlijk zijn en zeer jeuken.

Vlooien bijten gewoonlijk in de benen van slapende mensen, terwijl de insecten meerdere keren kunnen bijten in één ‘zit’, dus er is vaak een patroon gescheiden door beten van ongeveer 1 tot 2 cm.

Mieren

De meeste mieren vormen geen echte bedreiging voor mensen. Rode mieren zijn echter een veel voorkomend ongedierte over de hele wereld en zijn berucht om hun pijnlijke beten – in sommige gevallen kunnen ze zelfs voor littekens zorgen!

Het gif van de mieren bevat gifstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken en – in extreme gevallen – anafylactische shock. Gewoonlijk zijn de symptomen mild en in veel opzichten vergelijkbaar met een beet van een mug.

Een mierentrek verschijnt vaak als een roze vlek, met de huid eromheen zacht en jeukt. Op het moment van de beet kan een persoon plotseling pijn ervaren.

Paardevlieg

Als je ooit bent gebeten door een paardenvlieg, weet je dat je niet wilt dat dit opnieuw gebeurt. In zeldzame gevallen kunnen paardenvliegbeten bloedvergiftiging en infecties veroorzaken.

Ze kunnen lijken op grote, dikke vliegen, maar de bloedzuigende paardenvlieg kan een harde en pijnlijke beet leveren, vaak een teken nalaten en zwelling veroorzaken.

Was het gebied met koud water en breng ijs aan.

Luizen

Als je kleine rode stippen ziet die op muggenbeten lijken, op plaatsen waar het haar groeit – bijvoorbeeld op je hoofd, nek of achter je oren – kan dit betekenen dat je luizen hebt.

Ernstige jeuk is het meest voorkomende symptoom van hoofdluizen en komt door hun beten. Om zeker te zijn dat je luizen hebt, haal je een luizenkam door je haar en kijk je wat er uit de gootsteen komt. Luizen zijn meestal tussen één en drie millimeter lang, met doorzichtige lichamen.

Bedwants

Bedwantsen zijn iets dat je nooit wilt ervaren.

Beten van bedwantsen lijken op die van muggen, hoewel ze vaak zigzaggende patronen volgen. Veel voorkomende symptomen zijn zwelling, roodheid, pijn en soms pus.

Helaas kan je niet zelf bedwantsen kwijtraken, zelfs als de beten verdwijnen. Neem contact op met een professioneel uitroeiingsbedrijf om te helpen met je bedwantsprobleem.

Houd er rekening mee dat mensen op je Facebook mogelijk het verschil moeten weten tussen de verschillende affecten veroorzaakt door insectenbeten en -steken.

Vergeet niet dit artikel met je geliefden te delen! Help ze deze zomer.
[fblike]